blog

Postitas: Karin - Blogi

70 000 hulgast: Alar Aksalu püüab noore koka tiitlit

Alar Aksalu_young_chef

Tallinna vanalinnas asuvate restoranide Ö ja Kaks Kokka saarlasest vanemkokk Alar Aksalu pääses San Pellegrino noore koka konkursil Baltimaade-Venemaa piirkonna kümne parima sekka. Võistlusele kandideeris 70 000 kokka 191 riigist.

“Mõtlesin, et teen nalja ja nagunii edasi ikka ei saa, kuna reaalsus on väga karm ja konkursile tahtjaid üle maailma,” rääkis varem Eestis aasta koka konkursil ja Venemaal Baltic Culinary Star Cup’il (Balti Kulinaariatähtede Karikavõistlus – toim) võistelnud Alar Aksalu, kellele seekordne maailma tasemel ülesastumine on esmakordne.

“Kaotama ma ei lähe, arvan, et olen sõna otseses mõttes läbi higi, vere ja pisarate oma karjääri osas pika tee maha käinud,” ütles Kuressaare ametikooli vilistlane Alar, lisades, et ega saarlased võitluseta alla anna. “Hoian lippu kõrgel.”

Alar otsustas end maailma tasemel võistlusel proovile panna vana kolleegi soovitusel. Kahes eelvoorus tuli Alaril, kelle võistlustoit on Räim Tomatis, kirjalikult saata oma CV ning põhiroa kirjeldus koos kalkulatsiooni, tehnoloogiliste kaartide ja pildiga. Küsimusele, kas tegemist on Saaremaa räimeroaga, vastas Aksalu, et kindlasti mitte.

_MG_9014sfw

FOTO: Johannes Hõimoja

“Räim Tomatis on ainult võistlustoidu nimi. Signature dish (esindusroog – toim) on iseenesest väga tehniline ja peab jutustama loo,” rääkis ta, lisades samas, et Saaremaa elemente on ta kasutanud küll. Nii külma kui ka kuuma suitsu ja fermenteerimist ehk köögiviljade hapendamist, tuhlispagette jne. “Pigem on see tagasi juurte juurde minek, ent moodsa skandinaavia köögi tänapäevaste tehnikatega,” märkis Alar Aksalu.

Poolfinaal toimub 18. veebruaril Peterburis, sinna pääseb 10 poolfinalisti, kelle Milano žürii on välja valinud. Igas regioonis kuulutatakse välja võitja, kes võistleb 25. juunil Milanos juba World Young Chef’i tiitlile.

Maailma andekaima koka võistlusel võivad osaleda kuni 30-aastased kokad. San Pellegrino noore koka auhinnaks on sponsorlepingud maailma kulinaariagigantidega.

Suur tunnustus kokale ja restoranidele

Meie arvates on osalemine sellisel konkursil väga suur tunnustus Alarile ning restoranidele Kaks Kokka ja Ö, kus Alar praegu töötab. Sellist asja peab tunnustama ja esile tooma ja kindlasti võivad uhkust tunda kõik saarlased, sest keegi nende seast on jõudmas oma sihikindlusega väga kõrgele. Ta on hea eeskuju ja seab lati kõrgele ka praegustele Kuressaare ametikooli kokandusõpilastele.

Kui Alar Aksalu sellest sügisel esmakordselt rääkis, olles ise veel kahtleval seisukohal, kas osaleda või mitte, siis julgustasin teda kindlasti kaasa lööma. Jõuda 70 000 hulgast parema 200 hulka on ise juba tunnustamist väärt saavutus.

Alar on ehtne tõestus sellest, et kui sa armastad seda, mida sa teed, ja teed seda kirega ning oled valmis, silmad punnis, pingutama, siis ühel päeval hakkavad inimesed seda märkama. Aeg, kus kokki õpetati vaid kulbiga kartuliputru tõstma, on möödas. Klientidel on kõrged ootused ja Alar tõestab, et lihtsaid asju saab teha uues kuues ja huvitavalt.

Allikas: Saarte Hääl