Warning: DOMDocument::loadXML(): Start tag expected, '<' not found in Entity, line: 1 in /data02/virt42197/domeenid/www.eleven.ee/htdocs/wp-content/plugins/premium-seo-pack/modules/title_meta_format/init.social.php on line 481

blog

Jõuluks koju

IMG_319ds7

Vöib päris kindlalt väita, et gastronoomia maailm tänasel Saaremaal on vallutatud kahe peakoka poolt, kellest üks on Ricky ehk Risto Laanet. Juba kaks aastat on kohalike inimeste maitsemeelte eest hoolitsenud just tema. Lisaks heale a´la carte menüüle, leiab Mosaiigist tööpäeviti ka kvaliteetseid päevapakkumisi. Kuna menüüd on viimase paari aasta jooksul vähe uuendatud, vöib arvata, et pöhjuseks on kohalike inimeste armastus selle vastu. Minu jaoks aga liiga kaua üks menüü hästi välja ei mängi, niiet ootasin suure huviga, et tegelikult tubli Chef Ricky millegagi üllataks. Ja lõpuks tasuski ootamine ära! Mosaiigi jöulumenüü on traditsiooniliste Saaremaa jöulutoitude moodne presentatsioon. 

Pakutud Saaremaa lihaveise terriin maitses küll nagu üks korralik ja lihaküllane sült, aga õnneks puudus minu jaoks süldi köige kohutavam osa – kallerdis. Terriin ise oli hästi mönusalt suussulav, kuid vöinuks olla veidi särtsakam ja vähem rasvane. Samas lisasid väikesed punapeedi lehed sellele väga pruuni-lilla-oranžikarva roale veidi jöululisust. Seda toredust serveeriti Muhu pagarite seemneleival, mis oli küll väga öige tegu. Muhu leib on lihtsalt üks minu lemmikutest! Omavalmistatud körvitsasalat maitses suurepäraselt nagu oleks minu vanaema tehtud ning tublisti küüslaugune peedipüree jättis suhu väga tervisliku maigu. Kokkuvõttes vöib öelda, et Mosaiigi jõulumenüü eelroog andis meeldiva stardi 3-käigulisele söömaajale. 

Pearoana pakuti Saaremaa seakarreed bataadikreemiga. Üks väga julge tegu – pakkuda traditsioonilise kartuli asemel bataati. Kuid arvestades, et saarlaste huvi maailmaköögi vastu on viimasel ajal väga palju kasvanud, siis oli see täiesti öige valik. Bataadi maitse jätab enamikele inimestele mulje kartuli ja porgandi kooslusest ja mis jöulusöök see ilma nende kaheta vöiks küll olla. Igastahes oli bataadikreem väga hästi önnestunud – mönusalt siidine ning puhas. Kusjuures garneeringuks lisatud loorberilehed andsid hämmastava tulemuse, lisades väheke särtsu. Seakarree tükk oli üks aus ja saaremaine puhas sealiha. Kiidan, et lisatud oli vaid veidi soola ja pipart, niiet liha oli säilitanud nii oma mahlakuse kui puhta maitse. Samas vöinuks see siiski saada paar minutit enam küpsemist. Garneeringuks olnud sibulad ja röstitud tomatid lisasid veelgi värskust ning vöib öelda, et tegu oli fantastilise jöuluroaga. 

Ega ma ju ometi saa mööda ka magustoitudest, niiet proovisin loomulikult ära Chef Ricky väga jöuluse glögis hautatud pirni šokolaadi biskviidi ja kardemonikreemiga. Üldiselt ma küpsetatud puuvilju ei armasta, aga kui neid valmistatakse oskuslikult, siis on maitse alati meeliülendav. Kardemonikreem ning piparkoogipuru moodustasid koos pirniga täiusliku koosluse. Jättes kõrvale väikese pettumuse, et ootasin pakutavat pirni soojalt serveerituna, siis tegelikkuses oli see dessert väga hästi önnestunud ning tuletas mulle meelde üht jöuluaegset magustoitu, mida minu isa meile lapsepölves valmistas. Jõulumaitse suus ja jõulutunne südames.

Löpetuseks vöin öelda, et Mosaiik on kindlasti üks nendest häädest kohtadest, kuhu veel enne jöule koos pere, töökaaslaste vöi söpradega minna jõulumenüüd nautima! 

Jöuluseid maitseid teile!
Ben Adamovich