blog

Tai Köök Toiduakadeemias


Jaanuari viimasel nädalal avanes mul võimalus osaleda Toiduakadeemias Tai köögi koolitusel. Kuna polnud sellest varem kuulnud, siis mõtlesin ka teie jaoks lühikese kokkuvõtte teha. Mis on Toiduakadeemia? Mida seal tehakse ja kes seda teevad? Vöörad inimesed? Aga ma ei oska ju süüa teha? Äkki keeran midagi nässu?

Kõik mured ja hirmud võid südamerahuga koju jätta. Põll ette, kuulad peakoka tervitust ja õhtust tegevuskava, kõrvale rüüpad veini ning juba saabki selgeks – siit tuleb üks vinge õhtu! Tai köögi koolitust juhendas ja viis läbi Toiduakadeemia peakokk Tarvo Kullama, kellel köögis kogemust 15 aasta jagu. Tarvo enda sõnul on just Tai köök tema suur lemmik, kuna maitsed on hästi erksad ja erilised, olles aga samal ajal mõnusalt tasakaalus (magus, hapu, terav). Olen temaga nõus.

Tai köök on klass omaette ja õige maitse saad muidugi suhu siis, kui ise kohale lähed. Eelmisel kevadel, kui Eleveniga algust tegime, elasin peaaegu 2 kuud Tais ja kõik need mälestused tulid Tarvo koolitusel läbi tuttavate maitsete uuesti meelde. Mis mulle enim meeldis oli see, et Tais ei pea maitsva kõhutäie saamiseks külastama peeneid restorane, selle võib saada ka otse tänavalt. Enamik söögikohti Tais ongi just värskes õhus – otse tänava ääres, kus kihutavad põrinal mööda mootorrattad ja tuk-tukid. Kimad motoga ringi ja asutud sisse kuhu tahad, toiduga ei ole ma seal riigis kordagi alt läinud.

Tai traditsioonidele kohaselt (3-6 rooga lauale) koosnes ka meie õhtusöök mitmest erinevast roast. Tegime koos magustoiduga läbi 6 rooga ja sellele lisaks lok-lok’i, mis on traditsiooniline Kambodža sealiha magsuhapus kastmes. Aasia köögile omaselt süüakse pea igal toidukorral ka riisi. Valge riis on laual, nagu meil must leib. Tai köögile on omane toorainete värskus ja maitseteküllus ning eestlastel oleks neilt nii mõndagi õppida. Praetud riisi ja mõningaid wok roogasid on võimalik väga kiiresti ja maitsvalt valmistada.

Kes veel Toiduakadeemias juhedamas käivad? Kokata saavad kõik ja ühiskokkamisi viivad läbi oma ala parimad asjatundjad – Tarvo Kullama (Toiduakadeemia), Vladislav Koržets, Allar Oeselg (Dominic), Sergei Trunov (Balthasar), Kadri Tran (Riis), Alo Stamm (Lusikas), Toomas Lääts (Diip), Ants Uustalu (Ööbiku Gastronoomiatalu), Rain Käärst ja paljud teised. Kõik koolitused toimuvad 100% “hands on” formaadis ehk kõik toidud valmivad osalejate käte läbi.

Kokkuvõtteks ütlen, et Toiduakadeemia on hea alternatiiv restoranile, kus võimalus restoranide peakokkadega koos süüa teha, veeta lõbusalt aega, saada uusi tutvusi ja nautida koos head sööki. Ja muidugi praktilised oskused, mida hiljem kodus rakendada.

Elamusi,
Sven