blog

D.O.M Restoran

tallinna-vanalinn-restoranid

Oleme tegemas ringkäiku TOP 50 restoranides ja täna tutvustame teile restoran D.O.M (Doliarium Oblectatio Magira) ja nende peakokka Konstantin Roslov´i.

Üks tulihingeline Rigas Dinamo hokiklubi fänn ja kirglik DOM restorani peakokk on Lätist pärit Konstantin Roslov. Särava silmaga istub üle mu laua tagasihoidliku moega Konstantin. Töötanud on ta erinevates restoranides Lätis, Norras, Eestis. Konstantini teatakse tema äärmiselt fanaatilise täpsuse pärast detailide suhtes mida ta nõuab endalt ja oma meeskonnalt. Peakokk ise meenutab, et see on tal külge jäänud Norrast, kus väga kõrgel tasemel on restoranikultuur.

Konstantin sai oma esimese kooli vanavanemate juurest, kus ta tuli ise kala püüda, puhastada ja küpsetada. See, et sa teed ise asjad algusest lõpuni on täna juba talle loomupärane. Ka Konstantini Eestisse sattumine iseloomustab seda värvikalt. Algselt tuli ta siia DOM restorani avamiseks – meeskonna komplekteerimine, menüü paika loksutamine ning sellega piirdus tema algne ülesanne. Nädal hiljem aga kutsuti ta juba tagasi selleks, et oma alustatud tööd edasi teha ning hetkel ollakse ka Restoranide TOP 50 parima seas. Avamisest on kulunud 4 aastat.

„Iga köök on peakoka nägu, tema tunnetus ja kogemus peegeldub restorani kvaliteedis“

Konstantini menüü on väga kirev ja pakub rohkelt kala. Restoran DOM peab oma laia valikut täna trumbiks. Peakokk ise ütleb, et ainult 2 salati, 2 supi ja 2 pearooga ei saa teha head restorani. Kuigi menüüs on olemas kõik klassikalised liharoad – part ja veis. Erilisena tooksin välja kala rohkuse menüüs mida lugesin kokku 8 nimetust.

Tuunikalatrartarr (13€) – värske tuunikala on koosluses avokaadoga ja toore munakollasega.

Must tursk (25€) – must tursk on midagi tavatut ja menüüdes kohtab seda vähe. Selle kala teeb eriliseks tekstuurilt väga õrn liha. Serveeritud on see koos värske kevadise spargliga.

Veise sisefilee (22€) – klassikaline veis mis on lausa kohustuslik osa menüüst.

Tallekarree (24€) – veise kõrval järgmine klassik.

Menüü on alati kompromiss kliendi soovide ja peakokka unistuste vahel. Liiga keerulisi toite ei pruugita osata hinnata. On juhtunud nii, et imehead trühvli pastat ei osanud hinnata ei turist ega kohalik klient. Kord isegi küsiti, et mis must asi see siin pasta peal on. Aga sellised kompromissid on osa ärist, sest turist ei pruugi alati aru saada mis talle taldrikule serveeritakse. Kohalik klient on pigem see, kes oskab nõuda ja hinnata kvaliteetset söögikorda.

Menüü – hooaegadest sõltuv. Suvel rohkem värskust, talvel raskemad maitsed. Restorani algusest peale on menüüs nende kuulus juustukook. Konstantin on proovinud leida ka mõned mõjutused Lätist mis menüüsse sobiksid ja pigem on seda tunda magustoidu valikus. Üldiselt on Läti ja Eesti rahvusköögid samad ja peakoka silmis suhteliselt igavad – kartul ja heeringas. Peakokk Konstantin ise meenutab, et tema lapsepõlvest on kaasa tulnud just Lätis laialt levinud juustukook, mida ta siin teeb kohalikust piimast ja hapukoorest.

Kes pulmi, sünnipäeva või seminari korraldama hakkab, siis restoran DOM võimaldab korraldada eraldi üritusi banketisaalis, mis mahutab kuni 80 külalist. Ruumi suurus on 150 m², millest avaneb vaade otse Raekoja platsile. On ka väike hubane nurgake privaatseks einestamiseks või koosoleku pidamiseks. See mahutab kuni 6 inimest ja täiesti eraldatud peasaalist.

Restoran ise on soliidne, aga mitte rõhuv. Köök on euroopalik ja Konstantinile kohaste nuanssidega. Vaade Raekoja platsile on ilus ja isegi ringi siblivad turistid mõjuvad rahustavalt, sest DOM-i tulles tuleb aeg maha võtta ning seda nautida.

Elamusi,
Teet